Leilan Lelukauppa


Leilan lelukauppaLeilan lelukauppa on pienoismalliharrastajan ja leikkiautoilijan paratiisi.

Pienoismalliharrastajia on kaiken ikäisiä. Leilan lelukaupan isojen poikien pienoismallivalikoima on nykyään huomattavasti laajempi kuin pikkupoikien leikkiin tarkoitettujen automallien valikoima. Pienoismallikokoelmia kerätään monenmoisin kriteerein. Esimerkiksi mittakaavan mukaan, josta esimerkkinä 1:24 – kokoluokan väriltään keltaiset avoautot tai ajoneuvomerkin mukaan esimerkiksi Fiatit. Pienoismalleja kerätään myös valmistusmaan mukaan ja yksi tämän hetken halutuimmista keräilykohteista ovat Neuvostoliitossa valmistetut mallit. Yksi kerää paloautoja, toinen Suomessa käytössä olleita kuorma-autoja ja kolmas taksimalleja kaikkialta maailmasta. Viime aikoina on lisääntynyt myös sellaisten pienoismallien keräily, jolla keräilijä on itse ajanut. Tämä keräilymalli asettaa melkoisia haasteita lelukauppiaalle, koska kokoelmaan hyväksyttävä auto on aina juuri tietyn merkkinen, mallinen ja tietyltä vuodelta. Ja tietysti vielä tietyn värinenkin, mutta onneksi pienoismallinkin voi maalata !

PienoismalliautojaPienimmät asiakkaat ostavat autoja kovaan käyttöön, jopa autopurkamoleikkeihin, pihan hiekkalaatikkoon tai formulamatolle. Näistä autoista useimmat ovat Kiinassa valmistettuja edullisia, mutta usein todella hyvälaatuisia ja mittasuhteiltaan tarkkoja metallisia autoja, jotka ovat varustettu vaihtipyörällä tai ilman. Kaupan joskus ratkaisee juuri vauhtipyörä: se joko täytyy olla – tai sitten sitä ei saa missään tapauksessa olla. Vauhtipyörällisellä autolla ei nimittäin voi peruuttaa ! Yksi lähes välttämätön leikkiauton varuste on peräkoukku, sillä jokaisella pikkusuharilla on laatikot täynnä perävaunuja, mutta vetoautot on ajettu romuiksi.

Lelukauppa on syntynyt hiljalleen muutaman vuoden kuluessa. Ensiksi oli vaatimattomasti teline Majoretten pienille henkilöautoille, seuraavaksi valikoimaan tulivat Majoretten pienet työkoneet, kunnes päästiin jo mittakaavan 1:18 Revellin ja Solidon malleihin. Kauppiaskin on kehittynyt vuosien varrella ja valikoima on rajusti lisääntynyt. Leilan lelukauppa on keskinnyt autopienoismalleihin, jotka osuvat mittakaavan 1:43 – 1:18 välille. Koottavia malleja pidämme varastossa vain satunnaisesti. Varastoa pyritään kuitenkin jatkuvasti kasvattamaan moottoripyörä-, kuorma-auto- ja perävaunumalleilla. Nooteboomin perävaunuja saa vain ja ainoastaan Suomessa Vehoniemenharjulta.

Lelukaupan pienoismallivalikoimaan kuuluu tällä hetkellä runsaasti ns. Suomi-autojen malleja mm. seuraavilta valmistajilta: IXO, Mattel, Eagle, Bburago, Minichamps, Vitesse, Brumm, Revell, Solido, Maisto, Vanguards, Motor City Classic, Franklin Mint, Norev, Ricko, Rio, Anson, Ebbro, Hot Wheels ja Yat Ming.

Leila ottaa mielellään vastaan haasteita lähes mahdottomana pidetyistä autohankinnoista.